Беля – не!

Тези неща се говорят от 1987 г. , когато комунистите наляха основите на бъдещата електроцентрала. Проектът бе на „Атоменергопроект“ – Киев, и Енергопроект“ – София, предвиждащ изграждането на 4 блока WWER-1000/V 320. През 1990 г.  бе замразен, пак от комунистите, които фалираха държавата, а оттогава на площадката се извършват единствено консервационни работи. Или поне едни (без) риск инженери взимат парите за тях .  Измамите обаче остават едни и същи.

Ето най-важните 10 от тях:

Първа. „С АЕЦ Белене развиваме ядрената енергетика”. Не, само сторим нова ядрена централа ! Ядрена енергетика можем да развиваме като удължим живота на АЕЦ Козлодуй и я разширим с най-модерни реактори. Още по-добре да започнем да развиваме алтернативни източници на енергия. Или най-малкото да повишим енергийната си ефективност.

Втора. „Строи се втора ядрена централа”. Истината е: не се строи! Две десетилетия АЕЦ „Белене” е средство да се източват парите на българския данъкоплатец с откровени кражби, незаконни поръчки, безумни консултантски хонорари и подозрително високи комисионни.

Трета. „АЕЦ Белене ще е  нова централа”. АЕЦ Белене ще е на 25 години, ако почне да се стори утре. Реакторите са модел от 1993 г. от поколение 2+. Сега се строят нови ядрени централи от поколение 3+ , а вече  има и 4-то поколение. Да не говорим за модулните ядрени реактори, които чукат на вратата.

Четвърта. „Цената на електроенергията ще бъде ниска”. Разчетите на HSBC показаха, че продажната цена на тока на АЕЦ Белене трябва да бъде три пъти по-висока от сегашната на АЕЦ „Козлодуй”, за да се откупи инвестицията за 18 години.

Пета. „Има външно търсене на електроенергия в региона”. Може, но не и на тази цена! Защото международната цена на произвежданата електроенергия в региона и сега е по-ниска от цената на електроенергията, продавана от АЕЦ „Козлодуй”.

Шеста. „Има стратегически инвеститори за нова ядрена централа” – индийци, китайци, руснаци… Такива няма, защото няма крайна стойност на инвестицията, защото няма финансиране и кредит, а държавата и българската енергетика нямат възможности да финансират или гарантират кредит.

Седма. „Ще дадем само каквото сме дали досега”. Напротив, ако искаме да притежаваме  (поне)половината централа, ще дадем половината пари! Най-ниската оценка на инвестицията на консултанта HSBC  бе 10 милиарда и 353 милиона евро. При досегашните цени на тока на АЕЦ „Козлодуй“ срокът на откупуването й ще е 107 години.

Осма. „България има нарастваща нужда от електроенергия”. Истината е, че за 10 години номиналният БВП на страната се увеличи 2.3 пъти, а нетното вътрешно потреблението на ток – с 8.4 на сто. Като продължи да повишава енергийната си ефективност, българската икономика може да произведе 2 пъти по-голям от сегашния БВП с днешното потребление на електроенергия. Едва тогава ще достигне средната енергийна консумация в ЕС.

Девета. „Строителството на втора ядрена централа ще създаде много нови работни места и ще се повиши благосъстоянието”. Напротив, изграждането ѝ ще ликвидира част от останалите енергийни мощности в страната, особено големите ТЕЦ на български въглища, които ще се окажат излишни.

Десета. „Отработеното ядрено гориво ще се връща в Русия”. Законодателството на ЕС задължава всяка страна-членка да погребва отработеното гориво на своя територия. България ще бъде единствената страна в света, която ще създава радиоактивни отпадъци, за да продава навън чиста електроенергия.

Но ние се извинихме на Путин за непослушанието си през последните 10 години. И пак се каним да си вземем Беля на главата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *