На 6 юни 1944 г. американски, канадски и британски войски дебаркират в Нормандия и откриват втори фронт във войната срещу нацистка Германия. Това е повратната точка на Европейския театър във Втората световна война и началото на отстъплението на силите на Третия райх от територията на Франция.

Москва настоява за фронтална атака от запад срещу Хитлер, но съюзниците през 1942 г. и 1943 г. осъществяват операциите в Северна Африка и Италия, за да изолират Германия от ресурси и съюзници. Бързото руско настъпление към сърцето на Европа обаче ги кара да дебаркират във Франция и да открият втори фронт. Откриването на втория фронт окончателно слага край на надеждите на нацистка Германия, че може да спечели Втората световна война, и ускорява нейното приключване.

Операцията, наречена „Овърлорд“, и до днес си остава най-големият морски десант, осъществяван някога. „Овърлорд” е общото кодово название на поредица военни действия на съюзниците, целящи масирано настъпление по Западния фронт в посока към Германия. Кампанията започва с десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г. и завършва на 25 август 1944 г. с превземането на Париж от Съюзниците. Но тя е предхождана от мащабна дезинформационна кампания, която  цели да внуши на германците, че съюзниците смятат да дебаркират в Па дьо Кале и Норвегия, като основният удар ще е срещу Па дьо Кале. 

Десантът се ръководи от ген. Дуайт Айзенхауер и ген. Бърнард Монтгомъри. Поемайки огромен риск, Айзенхауер успява да заблуди германците и за времето на десанта. В началото на юни 1944 се извива голяма буря в Ламанша, която продължава цяла седмица, задавала се и втора. На Айзенхауер му е било съобщено, че ще има малък „прозорец” между двете бури на 6 юни. На самия D Day метеорологичните условия били ужасни, но не и невъзможни за десанта. Иначе е трябвало да се изчака още един месец. И Айзенхаеур дава заповед за началото на операция „Овърлорд”.  Пред парашутистите от 101 въздушнопреносима дивизия Айзенхауер отсича: „Пълна победа и нищо друго. Очите на цял свят са вперени във вас”! 

За операцията били използвани 7000 десантни съда и кораби, а с помощта на 3500 самолета в тила на немците още през първия ден са спуснати около 50 000 морски пехотинци. Планът е предвиждал още през първия ден да бъдат превзети градовете Карентан, Сен Ло, Баийо и Каен, бреговата ивица да бъде напълно овладяна и да бъде оформена фронтова линия от 10 – 16 километра навътре в сушата. Никоя от тези цели не е изпълнена в Деня D.  До вечерта на 6 юни съюзниците успяват да овладеят три плацдарма, на които се настаняват 8 дивизии и бронетанкова бригада с обща численост 150 хиляди души. Загубите на американците са 6603 души, в това число 1465 убити, при англичаните и канадците – около 4 хиляди убити, ранени и безследно изчезнали.

Съюзниците успели да решат блестящо и редица технически проблеми около десанта. За снабдяването им с горива по дъното на протока Ла Манш бил прокаран специален тръбопровод. В град Ароманш набързо било изградено временно пристанище от бетонни блокове.

Близо 160 000 войници преминават Ламанша през първия ден. Лошото време сериозно затруднява прехвърлянето на подкрепления за войските на брега, но въпреки това средно по 37 500 души на ден минават Ламанша. Към двадесетия ден след Деня-Д съюзниците вече имат армия от 1 милион души на континента, до края на август броят им нараства до 3 000 000.

Десантчиците се приземяват близо до градчето Сент Мер Еглиз, в което сега живеят около 2500 души. По време на десанта един от парашутистите се закачил за купола на местната църква. И до днес парашутът стои там, като се сменя на всеки няколко години.