Русия оцелява чрез пропаганда

На организираната от Атлантическия съвет в България дискусия “Хибридната война на Русия срещу България”, проведена на 26 април 2018 в София казах, че Кремъл води пропагандна война срещу България и света, за да оцелее режима. “Горещите” войни има, за да се даде повод за пропагандата, а няма пропаганда, защото се водят войни. Така оцеляват диктаторските режими по цял свят.

Хибридната война превръща журналистиката в пропаганда. Това е разрушително за журналистиката, защото лишава медиите от възможността да дават информация на хората, а те сами да правят собствените си изводи.

Цел на пропагандната (хибридна) война, която води Русия срещу света, е:

 • да причини хаос в системите за взимане на решения и управлението на противника,

 • да манипулира общественото мнение (глобално, регионално, национално),

 • да обезпечи ефективното функциониране на руската пропаганда в световното информационно пространство.

С други думи: да насади политическа митология.

Това става чрез традиционните и социални медии. Самите пропагандисти не крият, че в „мирно време” не са работили с пълна сила. През 2011 година главната редакторка на държавния канал Russia Today, който работи за западната аудитория, Маргарита Симонян, откровено обясни смисъла на съществуването на нейната медия: „Когато няма война, тя като че ли не е нужна. Но когато има война, това е направо критично. Но не можеш да създаваш армията една седмица преди началото на войната”.

Дитаторските режими вече не оцеляват чрез война. Оцеляват чрез пропаганда. Пропагандата работи с врагове, които обикновено са малцинства, и успехи, които обикновено са военни -спечелени, а преди това разпалени, локални войни с по-слаб противник. Има война, за да има пропаганда, а няма пропаганда, защото се води война.

Малцинството, което играе ролята на изкупителна жертва за Путин, са „либерастите“ и „Гейропа“ като цяло.

Владимир Путин успя да изгради телецентрична държава, в която всички обществени институции от църквата до армията бяха подменени със съответната телевизионна картинка. Но той до голяма степен наследи послушните медии от предшествениците си, които искаха да възпитат у хората еднакви възгледи, и за целта създадоха огромна пропагандна машина – тъкмо по мярка на идващия диктатор.

Какви са основните пропагандни тези на руската манипулация?

 • Кремъл си дал сметка, че програмираното пропадане на Русия никога няма да спре, след като всичките й съседи последователно били привлечени (или купени) от един икономически – ЕС, и един военен съюз – НАТО, насочени срещу нея.
 • Западните сили от XVIII век прилагали спрямо Русия „позорна политика на обсада“.
 • Англо-саксонската агресия срещу Русия приела формата на финансова и икономическа война.
 • Москва очаквала и въоръжена агресия от страна на Запада, затова развива своето селско стопанство, превъоръжава армията си и подсилва своите стратегически съюзи като БРИКС и Евразийския съюз.

На тези очевидни глупости и лъжи вярват четири групи хора:

 • носталгиците по комунизма;
 • любителите на конспиративни теории;
 • убедените, че „всички са маскари“;
 • търсачите на „алтернативни гледни точки“.

Първите три групи са почти безнадеждно загубени за истината. Лъжите на хибридната пропаганда обаче могат и трябва да бъдат разобличени пред четвъртата група. Тя е съставена предимно от млади хора без достатъчно жизнен опит, но с искрен стремеж към свобода и справедливост. Този естествен стремеж ги води до странни заключения. Например, че мнозинството руснаци одобряват лидера си, защото той споделя техните принципи и защитава техните интереси, а не заради тоталната пропаганда на режима и силовата разправа с всеки потенциален конкурент. Или че американският протекционизъм и икономически егоцентризъм са гибелни за света, но руският авторитаризъм не е нищо повече от народписхология. И т.н.

Но руската хибридна пропаганда се концентрира най-вече върху безкритичния и безусловен пацифизъм на младите. Естествено, по-голямата част от хората не искат да воюват. Но има една малка част лоши хора, които искат. Затова войните никога не спират. И когато лошите хора решат да воюват, „аксиомата за ненасилие“ не работи. Едностранният пацифизъм се превръща в покана за агресия. Да, трябва да се забрани използването на въоръжена сила при разрешаването на спорове между личности и нации. Да, войната трябва да бъде поставена извън закона в името на човечеството. А режимите, които предизвикват войните? А правителствата, които употребяват насилие върху собствените си граждани? Те не трябва ли да бъдат поставени извън закона? Не можеш да се противопоставяш на употребата на сила срещу въоръжени противници, и да я одобряваш срещу невъоръжени. Или поне не трябва. Иначе влизаш в хибридните сценарии.

Най-ефикасно на хибридната война може да се противодейства чрез „аналитична грамотност. Тя има 6 правила:

1 . ПОЗНАВАЙ СЕБЕ СИ – тоест, не гледай и не чети само новини, с които си съгласен

2. ПОЗНАВАЙ ИЗТОЧНИКА – дали организацията, разпространяваща дадена информация, преследва политически цели. Ако е частна медия, дали хората зад нея имат явни политически пристрастия?

3.ПОЗНАВАЙ ЖУРНАЛИСТИТЕ – журналистите, които специализират в определен вид репортажи, например въпросите на националната сигурност, са по-достоверни гласове по тези въпроси в сравнение с тези, които се занимават с всички

4. ОЦЕНЯВАЙ ИЗТОЧНИЦИТЕ.

5. НЕ БЪРЗАЙ – живеем в ерата на сензационните новини. Във времето на все по-малко четящи хора основна цел на медиите е да печелят повече читатели. Това често пъти води до подвеждащи заглавия, които правят от събитията сензации.

6. НЕ СТАВАЙ ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМА. Това значи да помислиш, преди да споделиш даден материал в социалните мрежи .

Това е трудно, но не непостижимо. И като че ли е единственото възможно решение. Никой не може да ни спаси от собствената ни глупост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *