Комбина

Ръководството на Областната дирекция на МВР-София ще бъде освободено заради „допуснати грешки по случая с издирването на избягалия затворник“ Владимир Пелов, обяви днес вътрешният министър Валентин Радев. Освен това в Ботевград ще бъдат назначени още петима полицаи, а през лятото – мъка, мъка!- ботевградските пазители на реда няма да бъдат командировани по морето.

Това може би малко ще затрудни един доходоносен бизнес в региона. Днес чета, че смъртно раненият от Пелов Марио Панчев обикалял арестите на софийски районни управления, за да „оправя обвиняеми“ с  помощта на полицаи и магистрати от София. Снимал се и с полицейска униформа, както личи по снимката. Услугата струвала между 30 и 50 000 лева и явно е била доста търсена от престъпниците. За разлика от ченгетата, следователите, съдиите и прокурорите – съучастници на Панчев, които никой не търси.  

Но нещата бързо ще си дойдат на местата. Днес министърът „недоумява“ защо хората ги било страх да сигнализират на полицията. Как да кажеш на полицая, че си видял престъпник, ако е много вероятно двамата да са комбина? Как избягали опасни затворници два месеца могат да живеят необезпокоявано в родния си край,  ако полицаите не си затварят широко очите? Срещу съответното заплащане, разбира се. И съответните донесения срещу другарчетата си от престъпния контингент– според бившия вътрешен министър Румен Петков, въоръженият и много опасен Пелов, е бил „порта“.  Макар че и двамата бандити са мъртви, покровителите и партньорите им с пагони също трябва да влязат в „интерактивната карта на престъпността“, че иначе на нея ще останат големи бели петна. В затвора не се надявам да влязат.

Макар че като си спомня как избягаха Пелов и Колев („Тоя втория трябва да го хванете!“, заповядал МВР-шефът. Надявам се, жив), тия затвори не са никакви затвори. Който не трябва – не влиза, който трябва – излиза.  „Ние ги хващаме – ние ги пускаме“.  Те се избиват сами.

А може, по-иначе може, както казва поета. Като държавните затвори са стари и несигурни, а държавата няма пари за нови, защо да не позволи на частни лица да ги сторят? За блокове и хотели вече не останаха престижни места, а затворите не е нужно да са на оживени булеварди и в морски и планински курорти. Позволи ли това българското правителство, както преди двадесетина години го направи английското, пред „Дондуков” 1 ще се извие опашка от строителни предприемачи…

И понеже строителните фирми се понаучиха да сторят по европейски, предлагам и затворите, построени от тях, да са по-луксозни. Ако щете – и по-красиви. И в тях да влизат и политици, както преди десетина години помечта тогавашният главен прокурор Борис Велчев. Представете си само – коалиционни затвори с подходящ вътрешен интериор! С килии в червено, сиво, синьо, виолетово, оранжево… Красота!

„Цветовете на дъгата”. Така може да се казва новият ВИП частен затвор, за да не депресира обитателите си. Всъщност, най-сигурният начин да  депресираме бивши властимащи, е да ги накараме да си платят. Поне престоя – на цената на 4-5 звезден хотел. Който не може да си плати, ще работи – хем за строежите на нови затвори ще трябва работна ръка, хем 2 дни ще му се броят за три.

… Човек често сънува в цвят. И все някога сънищата му се сбъдват.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *