Че е мъртъв. Свикнете с тази мисъл.

Днес Че Гевара щеше да стане на 90 години. Слава Богу, не ги доживя.

Лъжата на кубинския комунизъм все още има невероятно влияние върху интелигенцията в цял свят. Споменът за екзалтирания образ на Че Гевара е символ на тази доброволна глупост.

Гевара не беше обикновен „хипар“. Той не беше „чист революционер“, освирепял от корумпираната съветска номенклатура,  още по-малко беше „анти-империалист“. Че Гевара беше убеден сталинист, който често се подписваше като „Сталин!!“ и който аплодираше съветския империализъм, избил десетки хиляди унгарски борци за свобода от събитията през 1956 г. Режимът на Кастро, от който Гевара беше главна част, изпрати много повече политически затворници в затвора, отколкото Сталин, и екзекутира повече хора през първите три години на своята власт, отколкото Хитлер за шест.

Самият Гевара е бил садист и убиец. Документирано е, че е подписал смъртните присъди поне на 500 души. Като комендант на затвора „Ла Кабана” често лично ги изпълнявал. В кабинета му имало специално направен по негова заповед отвор, през който с удоволствие наблюдавал екзекуциите. Разбира се, бил е убиец и преди да дойде на власт. На снимката виждате убийството на кубински селянин – Фидел Кастро вързва ръцете, Раул Кастро – очите, Че Гевара се подготвя за разстрел…

Всеки ден, когато включим телевизора или излезем на улицата, ние се сблъскваме с образа на човека, обучил тайната полиция да убива  хиляди мъже, жени и деца, убил със собствените си ръце много кубинци. В същото време ликът му украсява чаши, чинии, запалки, портфейли, фланелки, бейзболни шапки, дамско бельо, чанти, джинси, кутии чай, бутилки с водка…И ние гледаме един садист и убиец, честван като символ на хуманността, прогреса и добротата.

Гевара има и многобройни български почитатели. Те с гордост развяват фланелки с лика на Че по телевизии и обществени места, сякаш това е голямо геройство.

Не знаят какъв е бил? Да се поинтересуват – има достатъчно информация в интернет. Ако не я знаят, то е само защото не са поискали да разберат истината за своя измислен идол.

4 Replies to “Че е мъртъв. Свикнете с тази мисъл.”

  1. Да! Слава Богу, че не ги е доживял. От години се чудя защо е толкова идеализиран образът му. И защо ликът му е толкова обичан да го разхождат някои ,,интелигенти,, по гърдите си. Бих искала максимално много хора да прочетат статията ви! А употребата на ,,образа,, му е добър пример колко трудно се променят стереотипите!

  2. Важно е какви същества е убивал дали са били хора или са били зомби, мерзавци, алчници, убийци, предатели на правдата и доброто, ако е убивал такива не е направил лошо. Ако е убивал честни хора, тогава ще се съглася с горното твърдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *