Следите остават

Вчера, 11 февруари 2019 г., столичните общински съветници от ГЕРБ и БСП се обединиха около идеята да се сложи възпоменателна плоча на Сергей Антонов на сектор „Излитащи“ на Терминал 1 на Софийското летище. Според тях Антонов е несправедливо обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, а годините, прекарани в италиански затвор преди оневиняването му, са разклатили непоправимо здравето му. Идеята е на Инициативен комитет „Памет за Сергей Антонов“, сред чиито членове „блестят“ имената на Виктор Вълков, Любен Гоцев, Вежди Рашидов, Боян Радев, ген. Стоян Топалов, почетен председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и прочие престарели рицари на плаща и кинжала.

Почти 40 години след атентата срещу папа Йоан Павел Втори, „българската следа“ очевидно още смущава сънищата им. Може би защото бе един от най-големите провали на техен колега с лабилна психика и съмнителни професионални умения, който опетни имиджа на комунистическите тайни служби за десетилетия напред.

Атентатът без съмнение е бил проектиран и организиран от ГРУ по указание на съветския министър на отбраната маршал Устинов. Дали убийството на папата е целяло провокирането на социални вълнения в Полша, които да оправдаят нахлуване на Варшавския договор там, или по този начин ГРУ е искало да отмъсти на КГБ, тогава ръководен от Юрий Андропов, под чието влияние ЦК на КПСС два пъти отказва да разреши подобна инвазия, вече не е толкова важно. Но отдавна е доказано, че крайното решение било взето през ноември 1980 г. на тайно заседание на министрите на отбраната на Варшавския договор в Букурещ. И тъй като предложението на съветския военен министър Дмитрий Устинов да бъде убит папа Йоан Павел Втори не било прието с достатъчен ентусиазъм, с операцията било натоварено ГРУ. По този начин цялата отговорност по операцията поемал именно предложилият я Устинов.

ГРУ поискало в заем от КГБ един от най-добрите техни терористи, легендиран като десен и напълно управляем – „сивият вълк“ Мехмет Али Агджа . С помощта на няколко турски офицери, които се надявали, че Агджа ще елиминира активисти на турската левица в чужбина, ГРУ организирало бягството му от затвор в Турция, където чакал изпълнение на смъртната си присъда. Агджа бил прехвърлен в СССР и обучаван неопределено време в Крим, вероятно в лагери близо до Симферопол.

Обучавали го да стреля в профил, който се движи бавно, поставен на открит джип, и да се прицелва в долната част на целта. Терористът бил обучаван и да превъзмогне страха от линчуването на тълпата, и обучен да стреля с много бърза последователност, дори ако е неустойчив сред множество хора. Заплашили го, че ще го върнат на турците, ако не доведе операцията докрай, и със смърт, в случай че се предаде на полицията в някоя западна страна, и по-специално на италианската, признавайки своите планове.


Връзката на ГРУ и РУМНО с Агджа била сложна и минавала през КГБ и германските тайни служби (ЩАЗИ) като медиен дезинформатор. Агджа може дори да не е знаел за кого точно работи. Българското и съветското военно разузнаване обаче били в тясна връзка помежду си. Агджа бил вербуван в София и инструктиран от КГБ в Техеран. А българинът Сергей Антонов, ръководител-полети на представителството на авиокомпания „Балкан” в Рим, същият, на когото сега искат да поставят паметна плоча, в качеството си на агент „Крум“ на ПГУ на ДС режисирал атентата в Рим.

На процеса Али Агджа заяви, че в деня на атентата Антонов е бил на местопрестъплението. Неговата функция била да изведе убийците след атентата с кола до българското посолство, където ги чакал „дипломатически” ТИР, който след това щял да ги прехвърли на сигурно място зад граница. През 2005 г. италианската парламентарна комисия, разследваща дейността на руските специални служби в Италия, по-известна като Комисията „Митрохин“, доказа, че именно Сергей Антонов е мъжът зад Агджа на известната любителска снимка, направена веднага след атентата на пл. “Свети Петър”. На снимката Антонов наблюдава с изумление как папата се свлича след изстрелите. След това е забелязан да бяга от местопрестъплението.

На 25 ноември 1982 г., повече от година след атентата, служителят на Българска гражданска авиация (БГА) „Балкан“ в Рим – Сергей Антонов, е арестуван от италианските власти по обвинение за участие в подготовката на атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Късно вечерта на 1 декември 1982 г. , след като вестниците публикуват снимките на Антонов на площад “Свети Петър”, българското посолство „ражда” комюнике, разпространено от италианската информационна агенция АНСА, с което „уведомява общественото мнение, че въпросната снимка изобщо не изобразява доктор Антонов.”

Медийните дезинформатори от ЩАЗИ широко разпространяват версията, че това е американски турист от унгарски произход. Истинско разследване на снимката с така наречения “американски гражданин от унгарски произход” и невероятната му прилика с Антонов, на практика обаче не е имало. Заради противоречивите показания на Агджа по време на процеса, през 1986 г. Антонов е освободен „поради липса на доказателства“. Не защото е невинен!

Ето какво обаче констатира т. нар .“експертиза Карлези”, назначена от комисията Митрохин на 5 юли 2005 г. Целта й е да “потвърди точната идентичност на един субект, присъстващ на няколко снимки, направени на площад “Свети Петър” по време на атентата срещу Светия отец Йоан-Павел ІІ, имащ изключителна прилика със Сергей Иванов Антонов на серия от снимки, представени по време на процеса пред Апелативния съд със съдебни заседатели – Рим”.

„Заключенията, до които – след 3 месеца изследвания с най-прецизна научна апаратура и 3D софтуер – достигнаха двамата експерти Карлези и Гавацени, е, че има пълна съвместимост между човека от снимката на атентата срещу папа Йоан-Павел ІІ на площад “Свети Петър”, и Сергей Иванов Антонов, доколкото съществува пълно анатомично и антропометрично съответствие между двата субекта (съответстващи 99 % от измерванията) при липса на различия“.

„Снимките за сравняване бяха дигитализирани, като някои елементи, чиито размери после бяха пресметнати в пиксели и съпоставени, бяха изолирани“, пише в експертизата. „Бяха изследвани: челюстта, която също като ушната раковина има висока идентификационна стойност; върхът на долната устна; гънката на брадичката; глабелата (пространството над носа между очите на височината на веждите); върхът на носа; точката на отражение на крилото на носа; свързването на хеликса на ушния лобул; средната опорна точка на рамката на очилата; ушната раковина – но само като изучаване общите размери на ухото, а не морфологично, понеже двете снимки са противоположни и не представят една и съща страна – дебелината на стъклата на очилата“.

Ето резултатите от експертизата:

а) челюстната извивка на Антонов бе съпоставена с тази от фотограмата на площад “Свети Петър”: има пълно съответствие на движението и пропорциите, и двете изображения фактически могат да бъдат наложени едно върху друго.

б) челюстният ъгъл има аналогична ширина;

в) мандибулата е с отклонения в нормата и при двата субекта от двете снимки: погониона, т.е. най-ниската и издадена точка на челюстна издатина и в двата случая е в позиция на нормална челюстна ротация;

г) отправни точки в кранио-каудално отношение, връх на долната устна, бразда на брадичката и погонион: абсолютно съответствие в размерите на междинните дистанции и общата дистанция от 64 пиксела. Няма никакво различие;

д) анатомични отправни точки, глабелата, върхът на носа, точка на отражение на крилото на носа: пълно съответствие между разстоянията на точките: няма никакво различие върху разстояние от 124 пиксела;

е) анатомични отправни точки, точка на свързване на хеликса, точка на свързване на ушната раковина, средна опорна точка на рамката на очилата: пълно съответствие в размерите;

ж) дебелина на стъклата на очилата: посредством анализа на движение на светлината, минаваща през тях и необходимите пропорции, дебелината е оценена между 4 и 7 милиметра, и е съвместима с тази на очилата на Антонов от снимките, направени по време на процеса“.

От главните действащи лица в тази история само убиецът – Мехмет Али Агджа е още жив. Но на него никой не се кани да вдига паметник.

Всъщност 12 години и другарите на Сергей Антонов не се сетиха да го обезсмъртят. Какъв ти паметник – те не дойдоха на погребението му през август 2007! Сега се канят да извличат предизборни дивиденти.

Мога само да им пожелая „успех“ като този на провалилия се през 1981 г. в Рим техен колега.

27 Replies to “Следите остават”

  1. Г-н Ангелов, така наречените мокри операции влизат в инструментариума на всички специални служби без значение на това какъв обществен строй съществува в държавата която ги управлява. Справки ЦРУ Мосад.

 1. Мислех, че отдавна мислещата част от българският народ са наясно с липсата на всякаква връзка между българските и съветските специални служби с атентата срещу папа Йоан Павел II, но уви, ще трябва пак да обяснявам. Атентатът срещу него бе организиран от службите /ЦРУ, Мосад и МИ 6/, като предупреждение срещу опитът му да поеме контрол върху банката на Ватикана, перяща парите от международният трафик с наркотици под контрола на тези специални служби. По темата има достатъчно много изследвания и публикации, така че няма да влизам в задочен спор, а ще кажа, четете момчета и тогава коментирайте. Сергей Антонов, никога не е бил служител на българските специални служби/ рицар на кинжала и плаща/, а набеден /внимателно подбран от SISMI именно поради лабилната си психика, провокирана и от поведението на жена му/. Въпреки нея, човекът се държа, относително достойно и заслужава да бъде възмезден. Въпреки напъните на нЕкои западни журналисти и старанията на италианската правосъдна система, не бяха намерени основания за осъдителна присъда. Достатъчно е да припомним и думите на Папата пред Агджа, както и по време на посещението му в България, че НЯМА българска връзка с покушението. Напълно ясно му е било, кой и защо го е извършил. Темата Ватикана е много продуктивна и бих посъветвал г-н Манолов да се зарови по дълбоко в нея, а не да припява фалшиви рефрени.

  1. Доста дълбоко съм се заровил от 2006 г., и едва ли има какво повече съществено да науча. И не спекулирай с термишна „служител“. Антонов е бил агент, или сътрудник, ако има разлика, на ПГУ на ДС с псевдоним „Крум“. това преди 4-5 години го призна водещият му офицер, а винаги е било публична тайна. Не че не бяха намерени основания, а заради разведряването и преговорите за ядрено разоръжаване между свръхсилите, целият Запад, включително и САЩ на Рейгън, са си затворили очите пред неоспоримите улики за съветско участие в покушението срещу папата. Това го пише още през 1983 в книгата си самата Стърлинг. И абсолютно й вярвам.

   1. …….“Почти 40 години след атентата срещу папа Йоан Павел Втори, „българската следа“ очевидно още смущава сънищата им. Може би защото бе един от най-големите провали на техен колега с лабилна психика и съмнителни професионални умения, който опетни имиджа на комунистическите тайни служби за десетилетия напред…….“
    Под „колега“ в специалните служби се разбира оперативен работник, понятието „агент“ се отнася към графата средство за оперативна работа. Средствата се подбират според естеството на задачата и не се подбира и обучава по начин, който съответства на високите изисквания за оперативна дейност. Ето ти и още малко инфо за размисъл.
    https://youtu.be/niMqa9TkJrU

    1. Както казах, тънките разлики между служител, агент, сътрудник, явочник, доносник или просто симпатизант на ДС, дълбоко не ме интересуват. Хвани единия, удари другия, да падне третия.

     1. Това е отговор на лаик. Разследваш журналист, какъвто се пишеш, би трябвало да се зарови по-дълбоко, преди да прави обобщения.

  2. Да, г-н Балев, оказва се, че има! Елементарната логика показва, че ако е бил с нещо замесен Сергей Антонов, то щяха веднага да го изтеглят от Рим, а не да чакат арестуването му!?! Но… българофобите и под вола теле търсят, за да оплюват България и българите! Милиони даваха тогава американците за подкупване на лъжесвидетели, но така и не се намериха предатели. А тоя сега не знам за колко сребърника, пренебрегва хиляди документи и доказателства, че ЦРУ е подготвило атентата, за да злепостави СССР и България пред света и сочи измишльотините на разни журналисти и писатели като „следи“ и „доказателства“ против България!?! И то, измишльотини не от онова време, ами от 2006 година и дори по-късно. Някой си казал така, друг, казал еди-си какво. Английските ми приятели се чудят що за хора са такива типове, казват, че дори да е бил Антонов – трябва да го прикриват, а не да търсят под вола теле, за да го винят! Срамота!…

   1. БЪЛГАРОФОБИТЕ???? Др. Филипов, спирам ви достъпа до моя блог. С хора като вас никога и за нищо няма за се разберем.

    1. Другар мога да бъда само на българските патриоти. Не и на хора, които не могат да правят разлика между антикомунизъм, русофобия и българофобия. През 2002 година на централния пловдивски площад самият Папа Йоан Павел VI заяви на всеослушание, че „никога нито за миг не е вярвал в измислената „българска следа“. Днес на това място има и паметна плоча в негова чест, а пловдивското ми жилище е само на стотина метра.

    2. Това е отговорът на слабите хора, които са клакьори и нямат доводи. Аз сам спирам участието си в този литературен пасквил наречен блог.

  3. Денчо, Денчо, простено ти е, че си Червен, но не може да ти се прости, че пишеш глупости.
   Антонов е офицер от КДС. Цялото ръководство на представителството на „Балкан“ в Рим са агенти на ДС. ТОВА Е БИЛО ПРАВИЛО и се е отнасяло навсякъде за ЦЕЛИЯ свят за представителствата на „Балкан“.
   Куриозното е, че съпругата на Антонов (която служи в представителството заедно с него и по същото време) е имала по-висок чин от него.След атентата по-високопоставените агенти, вкл. и съпругата на Антонов, са били изведени от Италия. Антонов е бил оставен за следващата партида, главно защото не е било известно за прослувутата снимка.
   Обаче капанът щраква и Антонов се озовава вътре. Ръководството на ДС е в паника (до самия процес бяха на тръни), защото се съмняват, че Антонов ще се огъне. Бяха взети мерки да се обработи съдията Мартела (дали е имало резултат, не е ясно), като по време на посещението му в България, за целта беше сформиран специален екип…
   Има сведенеия, че тук се намесват специалистите от КГБ и с помощта на тъмничари, гравитиращи около ИКП внасят в затвора специални непроследими психотропни вещества, които поставени в храната, превръщат за кратко време Антонов в зеленчук. Което е и целта. За следствието той става непотгребен и е освободен. В България е довършен…
   Интересен щрих: в групата по осигуряването се труди и покойният историк Божидар Димитров, който по това нвреме е пробутан от ДС във Ватикана като „специализант“

   1. И кога трябвало да бъде следващата „партида“ ? Една година по-късно, или повече? Значи, седи си нашия в Рим и чака да го арестуват…що за „агент“ е това?! Без значение какво са му казали службите, за подобно престъпление трябва да е напълно малоумен да продължава да стои там. Ако пък е луд, никой няма да му повери такава задача…Смехотворно е.
    Дали нашите служби са замесени нямам представа и не ме вълнува особено. Отдавна я има и версията, че папата е трябвало да бъде дисциплиниран и да не се бърка в схемите на ватиканската банка. Впрочем последното по никакъв начин не изключва и евентуално участие на съветски служби. Или всякакви други.
    И между другото, ако някой не знае – в правния мир не съществува степен на невинност. Невинността е абсолютна величина и тя се полага по презумпция.

    1. Според мен след изтеглянето на Желю Василев и Тодор Айвазов „втора партида“ изобщо не е прредвиждана. И да, много „луди“е имало и има в спецслужбите. Образът им в масовото съзнание е умишлено идеализиран. Невинността се полага по презумпция, но когато има съд, освобождаването поради липса на доказателства не означава невинност.

     1. Сашко, Сашко, много си заблуден моето момче, почети малко повече иначе ставаш смешен, ама мноооооого смешен. 🙂

 2. Написаното от Манолов звучи логично. Особенно ако си припомним съдбата на офицери от българските спецслужби, работили по същото време в Рим, но успели да се измъкнат. Някак си странно „самозагинаха“… Чудно е и защо експертиза „Карлези“, излиза със закъснение от над 10-т години?

  1. Експертизата не излиза с 10 години закъснение, в България научават за нея сега 🙂 Лично аз съм писал по въпроса още 2006 г., когато издадох „Времето на убийците“ от Клеър Стърлинг

   1. Не бих се гордял с това, че съм издал фалшификата на Стърлинг. Калине, чудя ти се, антикомунист ли си, русофоб, българофоб или американофил.
    1. Комунизмът няма нищо общо със съвременната Русия.
    2. Русофобията ти по мога да понеса, защото има достатъчно много действия направени от Русия против България. Те обаче са обясними, чрез желанието да скрият произхода на всичко значимо при тях от България
    3. Тук нямам обяснение/ ако си българофоб/
    4. И тук нямам обяснение, да харесваш нация, която се опитва да зароби целият свят, икономически, политически и военно. Русофилията на повечето българи е резултат на американофобията, защото сме нация от мислещи хора и като кажем свобода, не искаме да разбираме преминаването от едно влияние към друго. Искаме да сме суверенни в суверенна Европа, а не колония в Американската колониална общност.

    1. Денчо,
     1. В центъра на «българската следа», която смелата разследваща журналистка Клеър Стърлинг описа във «Времето на убийците», не е Сергей Антонов, а връзката на турската мафия с българската Държавна сигурност (ДС). И по-точно – създаването на турската мафия от ДС. Италианските следователи сами стигнаха до Антонов.
     2. Комисията „Митрохин“ на италианския парламент потвърди 2005 година, че заговорът срещу папата е бил организиран от съветското военно разузнаване (ГРУ) и ДС.
     3. Фотографска криминалистична експертиза на същата комисия, цитирана в този пост, категорично доказа, че мъжът с мустаците и очилата на прочутата снимка е Сергей Антонов.
     4. Това по никакъв начин не компрометира Република България, която е различна от Народна република България. Нито дори ДАНС, която също е различна от ДС. Разликите не са само една или две букви. Поне за мен.
     5. Ако не е така, това означава, че България е единствената комунистическа страна – член на Европейския съюз и НАТО, и че «Времето на убийците» продължава.
     6. Смени в последното си изречение САЩ с Русия и ще си стиснем ръцете

     1. Никога и за нищо не бих го направил. А ти…….нека лежи на съвеста ти. Кой и колко ти плаща за тези пасквилчета!? 🙂
      Тези луди както ги наричаш са елита на нацията, подбрани не по партийна принадлежност, а с високо IQ и висок морал и психика. Избирани след продължителен подбор от поне 50 души за едно място. Гордея се, че съм един от тях!!!

     2. Хора като теб не могат да разберат, че някой може да работи без пари. Гордей си се, кой ти пречи? Що се отнася до естествения отбор-в един момент и динозаврите са били връх на еволюцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *