За Папата и правата българска вяра

Патриарх Неофит и Светият синод няма да участват в „каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование“ с папа Франциск в храм „Св. Александър Невски“ при посещението му у нас от 5 до 7 май 2019. „За нас е неприемливо и поставянето на богослужебни одежди, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно“, реши още Светият Синод. Владиците ни дори „не дадоха благословение“ на дякон Иван Иванов да превежда на папата по време на посещението му в България. Господи, прости им, макар да знаят чудесно какво правят!

Знаят, защото го правят от 10 века. От схизмата през 1054 г. православието яростно се съпротивлява на модерността. Тогава Източната Римска империя е трябвало да легитимира своята църква, и затова е приела названието ортодоксална, тоест православна, и още по-конкретно – „единствено вярната”. Това е клишето, наложило се в руската и по-късно в гръцката православна църква. Но то не е исторически правдоподобно. Ако православието е запазило истинската вяра, то би трябвало дотогава да притежава всички необходими качества като религия и богослужение, а 200 години след разделението на двете църкви православието възприема седемте тайнства от римокатолическата църква, която е обявило за лъжовна и еретична. Което не пречи за еретизма на римокатолическата църква още да се учи във всички православни факултети.

Това не е само провинциален комплекс, придобит през дългите векове на робство, когато религиозната вяра не е могла свободно да се изявява. Това е преди всичко целенасочена политика: антагонизмът между източната и западната църква съзнателно да се поддържа както на най-висше ниво като държави, така и на най-нисше, монашеско ниво, например в Света гора. Този тип говорене и поведение води до логичния извод, че западното общество по своята същност е лъжовно, тоест еретично. И всяко нещо, което то произвежда, всяка производна на него култура, в крайна сметка също е лъжовна.

Такъв тип мислене подготви почвата за болшевизма. Затова той намери много добра почва в Русия – страна-типичен представител на слаба информираност и ниска култура. Слабата религиозна култура на православието е негова политика. Целта е хората за живеят в невежество.Това обслужва болшевизма. Не случайно всички български владици са учили в Русия. Там те са възприели този враждебен на прогреса феодален тип християнство. Следователно чрез българската православна църква – в не по-малка степен отколкото чрез българската енергетика – в Евросъюза ще влезе Русия. А това вече не е само български проблем.

Върнало се след 10 века в Европа, българското православие трябва да поеме своя риск като духовна институция и да преосмисли историята си. Църквата не е стерилна конструкция, църквата е социален организъм. В нея през вековете е имало течения, наричани еретични. Когато на Запад в края на Средновековието се заражда гражданското общество, става възможно тези течения да съществуват. Най-типичният пример е протестантството, възникнало след като Лутер реформира католицизма.. Православието обаче все още смята и католицизма, и протестанството, за еретични. Което е парадоксално, защото самите ние от 1872 до 1945 не сме били признавани от нито една от православните църкви по света, защото сме били схизматици. Църквата ни става автокефална през 1945, когато я признава Москва. Тогава се и провинциализира, защото комунистите даряват религиозните региони в Солун, Одрин и Истанбул на Цариградската патриаршия, и по-точно на Вселенския патриарх, контролиран от Москва. Това е цената на „самостоятелността”. Преди да ни признаят Московската и Вселенската патриаршия, сме били много по-самостоятелни. И много по-близо до Европа.

Ще се върнем окончателно в нея, когато православието се европеизира.

8 Replies to “За Папата и правата българска вяра”

  1. Данка Дъскарева . Според мен е укорима постъпката на Светия синод. В днешния свят на ужасяващо настъпление на радикалния ислям да се противопоставят едни християни на други е престъпление. Жалко, много жалко !! Срамувам се !!

 1. Калине, ако замениш съществителното „робство“ с „чуждо владичество“, текстът ще стане бонбон. Поздрави!

 2. Нашата църква е толкова далече от своите миряни и техните проблеми, че няма смисъл изобщо да се свързва човек с нея. Моя приятелка преди години остана сама, защото съпругът й почина. Започнаха много трудно за нея и децата й години. След известно време, търсейки помощ и опора, тя прие католическата вяра, заедно с цялото си семейство. Това, което католическата църква направи за всички тях, ги убеди, че това е църквата, на която можеш да се уповаваш в трудни и хубави моменти.

 3. СИЛНА СТАТИЯ И ВЯРНА ПОЗИЦИЯ!
  ДОБРЕ, МНОГО ДОБРЕ, Г-Н МАНОЛОВ!

 4. За знаещи и не знаещи .Тези които знаеха и служеха по канона, сатаните-антихристи ги разстрелваха,разселваха, разпопваха репресираха и прокуждаха от свещенослужение в храмовете Христови ! Поругаха и омаскариха православието и навлякоха раса на агентите си провокатори та същите да погнусят със делата си и последните вярващи миряни. Далеч съм от мисълта ,че в Синода не поназнаиват каноните. Голямата част от тях ако са такива ортодоксални злоти своевременно да са се оттеглили чрез покаяние . И вместо основно да се грижат за душите на пасомите , те са впили взор в имоти и афери противоестествени на сановете им . Обграждат се със корупция, лукс и лустро на свещенослужение . А най-вече със прокарване на имперските красти и политики на московитската патриаршия. Тя от векове мечтае и да е наследник на Константинопол и трети Рим . Да е глава и водач на православието по света . Заради тази болнаво мистична амбиция те мачкат без скрупулно от векове православните самостойни черкви наред . Както и нашата православна черква. Дадохме им език и писменост. Христовата вяра както и първи патриарх ! И какво ли още не и какво ли не ! До като синода ни не стане православен и български , голяма част от московските агенти във него , не могат да претендират да са лице и духовни предводители на народа ни ! Те бяха натрапени и инфилтрирани по указание на анти Христови богоборци. Папата макар и „криво славен “ е поне малко християнин. Едно елементарно уважение и дипломатичност не би навредило и на тези от синода, гдето под расата си крият партийните и спестовни книжки !

 5. Когато казваш подбрана част от фактите, това говори за манипулация. Не може да кажеш: „Такъв тип мислене подготви почвата за болшевизма. Затова той намери много добра почва в Русия – страна-типичен представител на слаба информираност и ниска култура. Слабата религиозна култура на православието е негова политика. Целта е хората за живеят в невежество.Това обслужва болшевизма.“ – пренебрегваш факта, че Германия, например, е протестантска държава, а пък Полша – католическа и болшевизмът си се настани по същия начин, както и в православните страни. Второ -„всички наши владици са учили в Русия“ – еми не, когато ни НАЛАГАТ болшевизма /явно не е до мислене, което подготвя настаняването му, щом е с кръв наложен/ много от тях са учили на Запад. Другото няма да коментирам – катрана в кацата мед си е свършил работата за цялото изложение.

  1. Болшевизмът се настани, но не пусна корени като тук, нали? Силно се съмнявам, че някои от СЕГАШНИТЕ владици са учили на Запад. А и по-важно е дали нещо са научили. Не са.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *