Пълна прозрачност!

Покрай книгата на Иван Костов тези дни пак се заговори за декомунизация и лустрация. Решението е едно:

създаване на публичен регистър със свободен достъп в интернет, който съдържа информация ЗА ВСИЧКИ бивши служители и агенти на комунистическата Държавна сигурност.

Архивът на ДС трябва да бъде дигитализиран и качен онлайн на разположение на всички. БЕЗ ПОСРЕДНИЧЕСТВОТО, а всъщност – меката цензура – на Комисия по досиетата и/или Институт за национална памет. И в никакъв случай не трябва да се ограничава само до сътрудниците на Държавна сигурност и РУМНО!

Трябва да бъде създадена многофункционална уеб-платформа, която да систематизира информацията и да предостави лесен и бърз достъп до нея БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ. Тази глобална търсачка за информация трябва да предлага търсене по азбучен ред, по длъжност или извършвана обществена дейност, както и по агентурна дейност, и да даде информация за:

– общия числен състав на служителите на комунистическите тайни служби плюс сътрудниците;

-имената, званието и биографията на всички ръководители на тези управления.

– устройството, целите, задачите и бюджетите на всички съществували от 1967 година насам в системата на КДС и Държавна сигурност управления, на техните съставни структури, на самостоятелните отдели и други подразделения, на специализирани и войскови поделения.

– общия брой на вербуваните секретни сътрудници (агенти, резиденти, държатели на явочни и конспиративни квартири ) до 1989 година – както между българските граждани, така и между чуждите граждани от български произход.

– общия брой на българските граждани и на чуждите граждани от български произход, обект на репресии от страна на режима и на така наречените „активни мероприятия“.

– имената и званията на всички щатни служители, занимавали се с контрабанда, наркотрафик, търговия с оръжие и кражба на технологии.

Силно съм любопитен да разбера кои са всички щатни служители, ангажирани в предприятията от военно-промишления комплекс и в държавните предприятия, задгранични фирми и фирми със смесено участие, ангажирани с внос и износ на оръжие, боеприпаси, а така също на стоки с възможна двойна употреба.

И много държа да знам имената и званията на всички инстурктори, съветници и резиденти от КГБ в различните отдели на ДС и РУМНО.

Трябва да се знае ВСИЧКО ЗА ВСИЧКИ.

Не трябва повече да позволяваме огласяването на архивите да бъде изцяло в ръцете и под контрола на политиците и МВР !

Само след като истински си припомним комунистическото минало, можем да се опростим и помирим. И да започнем на чисто.

6 Replies to “Пълна прозрачност!”

  1. Да. Трябва да се знае ВСИЧКО ЗА ВСИЧКИ! Закъснението е голямо. На кое БКП да разчитаме – на Бойковото ли? На Корнелииното ли? Защото, кой друг, освен тях в близките векове ще успее да се вреди във властта, че да се осмели да предприеме стъпки като Всичко за всички, после Лустрация, после Декомунизация. Кой? Като добре се знае, че последният комунист на земята ще умре в България?

  2. Има един български идиоматечен израз: „Късно е либе за китка!“ Толкова за Вашето предложение, г-н Манолов! Много добро, ама закъсняло по една проста причина – 10.11.1989 г. си беше преврат на БКП, осъществен от нейният ударен юмрук Държавна сигурност. По тази причина НЯМАШЕ и НЯМА ДА ИМА лустрация. Жалко е, но ще си „носим йоще срама по челото, синила от бича, следи от теглото …(Ив.Вазов)“. Вероятно повече от 40 години….., което все пак е твърде оптимистична прогноза!

  3. Браво, Калине! С едно само допълнение: Изрично да се отхвърли съществуващото в момента ограничение да не бъдат обябявани починалите лица. Това е от голяма важност за съставянето на пълна картина за миналото.

    1. Тъкмо се канех да добавя същото – убеден съм, че само с разкриването на покойните щатни, нещатни агенти и на вербуваните покойни секретни сътрудници, агенти и явочници плюс вербувалите ги офицери ще имаме пълната яснота за случилото се не само преди 1989, но и това, което живеем като някакъв непрехождащ преход с всичките му подробности, факти и фактори.

  4. Чдесна идея.
    Въпросът е как да се претвори в дело.
    Ще има огромна съпротива – явна и подмолна. Нужна е политическа подкрепа, която в настоящия момент може да дойде (евентуално) единствено от ГЕРБ?!…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *