Генерал до генерала, мила моя майно льо, щаб до щаба

Начетох се на дивотии през последните дни – включително от умни и образовани хора. Извънредното положение било само инструмент, с който се налагали извънредните мерки, нямало как иначе да затвориш граници и да спреш свободното движение. Оставянето на ресторантите да работят било груба грешка, която ни плъзгала към италианската трагедия. Разпространението на слухове и внушения, които оспорват решенията на правителството, можело да нанесат ужасяващи щети, били по-отвратителни от ефективно предателство. Не сме във война, но трябва да бъдем отговорни и дисциплинирани, да следваме указанията на правителството, за да излезем бързо от изпитанието!


Хора, слагате съчки под собствената си клада!


Хаосът се намира в изобилие именно там, където някой се опитва да въведе ред. Особено ако този някой е българското правителство и неговия Национален оперативен щаб, много показателно съкращаван като НОЩ. Да не говорим за „генералите“ начело на правителството и щаба. Апропо, от снощи първият има всички основания да ревнува от втория. Половината „мрежа“ номинира Мутафчийски за премиер, другата половина – за президент. Борисов май ще вземе бързи мерки…


Не знам дали коронавирусът е генномодифициран, за да стане биологично оръжие, но знам, че паниката е политически модифицирана. Когато можеш да създаваш само хаос, не ти остава нищо друго, освен да го „лекуваш“ с паника.


Никой не полудява по-бързо от нормалния човек. А попадне ли в тълпа, поддаде ли се на влиянието на няколко „водачи“, индивидът драстично започва да се различава от собствения си „аз“. Държи се като хипнотизиран. Губи чувството си за самосъхранение. Пример? Много, но ето ви един драстичен. На 4 август 1789 френското дворянство гласува доброволно срещу собствените си привилегии, и така директно се самообезглави.


Коронавирусът заплашва живота ни. Но „борейки“ се с него, политиците заплашват свободата ни. Или по-точно – карат ни да избираме между двете! Това е фалшива дилема! Това е все едно да питаш някого хубави или умни жени предпочита. Правилният въпрос е: хубави или грозни? Или: умни или глупави?


Фалшивите дилеми ма­со­во се из­пол­зват за раз­ли­чен вид ма­ни­пу­ла­ции, ка­то цел­та е да се „до­ка­же“ не­що, ком­би­ни­рай­ки го с оче­вид­но не­при­ем­ли­ва за ад­ре­са­та на ма­ни­пу­ла­ци­я­та по­ста­нов­ка. Да противопоставяш живота/сигурността на свободата, при положение, че без свобода няма нито живот, нито сигурност, е груба манипулация. И обикновено цели бавно да ни „свари“ като жаба, поставена в хладка вода, чиято температура постепенно се увеличава.


Ни най-малко не оспорвам нуждата от спазването на повишени санитарни изисквания, самодисциплина и отговорно поведение. Но всяко ораничение на индивидуалните ни права трябва да става с приет от парламента закон! При това права, които не пречат на карантината (като свободното придвижване или събиранията на много хора на едно място), няма причина да бъдат ограничавани. А другите трябва да ги ограничават легитимни органи, не струпани набързо „щабове“ с хиперактивни генерали и прокурори начело.


Иначе както сега обсъждаме нещо, което доскоро смятахме за немислимо, след дни ще почнем да го смятаме за уместно – впрочем, много българи вече го смятат!!! – и накрая ще се примирим с новото нормално, което е узаконило немислимото някога.


И бавно ще ни сварят в хладка вода.

7 Replies to “Генерал до генерала, мила моя майно льо, щаб до щаба”

 1. Обзалагам се, че след няколко месеца ще рапортуват справяне със ситуацията благодарение на взетите мерки. А мъпет генерала обявен за нацоинален герой, защото не си е взел осемте часа сън на ден. За увеличението на данъците не ми се мисли. Честито!

 2. Това със сваряването в хладка вода е още добре. Оцелява се.
  Не е добре как се взимат със сигурност нужните мерки.
  Така се обезличава все повече функцията на тези, които трябва да вземат решенията.
  Всъщност имаме проблем с8 опазване на здравето и на живота. Нормално с това се занимават медици, министри на здравеопазването. И точка. До повече дано не се стига и не е нужно.
  Нека без паника разумно се погрижим за себе си и за другите и премислим като интелигентни -май претендираме че сме такива- хора как да опазим себе си, децата и след това да се радваме на пръкналата вече пролет.

 3. Чудесен материал на Калин Манолов! Прочетох го, след като вчера гледах тримата дженерали в пРези(л)денството! Боже Господи, не зная дали ни даваш сигнал за Деня на страшния съд, но тия тримата ни стигат….

 4. Г- н Манолов,

  Засега споделям напълно взетите мерки. Но изрично подчертавам засега!
  Колкото до генералите, то аз никога в живота си не съм гласувала за военен на държавна позиция, нито ще гласувам. Военните трябва да бъдат далече от светската власт и само да охраняват териториалната цялост и свобода на държавата! Нищо повече!
  Може и да не разсъждавам правилно, но имам много близки, за които се тревожа и искам да са живи и здрави. Уповавам се и на това, че сме държава, която е част от ЕС и режим (извънреден или военен) няма да бъде допуснат.

 5. Nai-golemiat vrag pri Covid 19 e choveshktoto povedenie i pravitelstva, koito ne praviat dostatuchno za grajdanite si.
  Pisha ot London i si milsia, che po-skoro ste oceleya v Sofia. Merkite v Bulgaria ne suotvetvat na merkite v EU ili v US. Dnes vremeto beshe hubavo ot mnogo vreme nasam i parkovete i ulicite biaha kato manifetscaia. Mnogo hora rabotiat ot kusti, no ne spazvat socialna distancia. Minah pokrai desetki biagasti hora, az hodeh s neck warmer (nesto kato polo shal, koyto se durpa nad nosa), no nikoi drug osven aziatcite naokolo niamaha nikakva predpazni maski ili spazvaha distancia.

  Nabludavam element na arogantnost i to v moment, v koito dori Boris Johnson ni kazva na pres konferencia dnes, che ima opastnost ot indirect death – t.e. lipsa na zdravna pomost.
  Mejdunarodnata zdravna organiszacia (WHO) preporuchva testvane do dupka. Tuk tova ne stava.

  Ne moga da si predstvaia tochno kakuv e jivotut v BG sega, no predpochitam da sum v Bulgaria sega.

  Dano generalite da ne prekaliavat – politichiski i socialno i v razrez s choveshkite prava. No pomislete sucho, che imate shans da oceleete, koeto ne moga da kaja za strana kato UK, koyato spored MvnR popada v chetvurta stepen na nai-opasnite durjavi v momenta samo sled Kitai i Iran, koito sa v peta stepen. zaradi arogantnostta na UK doktor, s dve zarazeni deca v Bansko, sega zarazata se razprostraniava i v tazi chast na Bulgaria.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *