Не е време за любезности и лъжи!

Една тъпа кърджалийска п…а обяснява днес колко безотговорно щяло да бъде преминаването към служебно правителство. Плаши с международното положение. Жали за времето, което щяло да се изгуби, ако не дай си Боже, правителството падне, щото ГЕРБ така или иначе пак ще спечелят изборите. И с половин уста обещава, че “ щяла да чуе всички справедливи искания на хората“, ако не идват от „платени провокатори или неуспели политически фигури“, които искат да яхнат протестите! Даже в такъв критичен за партията ѝ момент госпожата не обещава никакво изпълнение на ничие искане! Само евентуално чуване, и то на искания, които са ѝ удобни, от хора, които лично одобрява. Демокрация, демокрация, ама не дотам !

Караянчева не заслужава грам внимание както заради публичното унижение, което глътна, за да запази поста си, така и заради безличното си парламентарно председателство. Но днес тя навърза основните опорки на пазителите на статукво, които се повтарят като мантра тези дни. Не само от гербери, но и от „десни“ (с големи кавички) политици, гурута и бардове, които са били, в момента са, и много искат да продължават да бъдат на герберска хранилка. Ако може – до живот!

Няколко думи за най-големите им лъжи.

Първо: съставянето на служебно правителство било драма. Не, това е конституционно задължение на президента, след като редовното правителство подаде оставка, и след като първата, втората и трета (по избор на президента) политическа сила, не успеят да направят кабинет. Това прави ВСЕКИ президент, след като падне ВСЕКИ кабинет. Да, за два-три месеца ставаме нещо като президентска република. Но това беше добре, когато Плевнелиев назначи служебно правителство след Орешарски, и е лошо, когато Радев ще назначи след Борисов, така ли, г-жо Караянчева? Не – еднакво тъпо е! „Парламентарната рулетка“ е даже по-безсмислена от Великото народно събрание. Тя генерира безпринципни компромиси и дава реална власт на иначе декоративния президент, но вината е – първо, на предишните велики депутати, второ – на лошо управлявалите правителства, трето – на неуспелите да се спазарят парламентарни партии. Ако всички са съгрешили, значи вкупом са непотребни станали!

Второ: програмен кабинет е по-добра алтернатива. Не само че не е по-добра, но не е и алтернатива. Борисов пада и отиваме на избори. Няма експертни, програмни, националноотговорни, и тинтири-минтири кабинети! След като Баце и Шиши се хванаха за гушите, в този парламент няма шанс за следващ кабинет. А и да има, как си го представяте Борисов осем-девет месеца да гледа отстрани? Няма как, ако ще да се счупи не държавата, ами света!

Трето: „автентичните десни“ нямало да застанат рамо до рамо с Радев, Корни, Майчето и Слави. Ми да не застават, някой да ги кани с бъклица? Да си стоят в къщи и да пишат дълбокомислени анализи и сърцераздирателни статуси!

Четвърто: следващите щели да бъдат по-лоши? Първо, няма как НИКОИ следващи да са по-лоши от ТЕЗИ, второ – следващите няма да са съвсем същите. И партиите, и партийците. Ако партиите не се прочистят сами, площадът ще го направи. Ако трябва – с ежегодни избори. Нали не било измислено нищо по-добро от демокрацията? И нали ние си плащаме и изборите?

Пето: нямало нищо да стане без лустрация и декомунизация. Бре, сетихте се! Как ставаше досега? И като бяхте на власт поне два пъти за тия 30 години, защо не демомунизириахте и не лустрирахте? Май защото и вие щяхте да идете зян?

Шесто: нямало алтернатива? Има, и още как! Идете на площада, накарайте да си вдигнат ръцете всички икономисти, всички юристи, всички енергетици, всички спортисти, всички военни, всички администратори, и за 5 минути ще съставите 10 алтернативни кабинети! И всички ще се справят по-добре от този, вЕрвайте ми!

Така стоят нещата. Можех да ги кажа по-учтиво, по-дълбокомислено и по-витиевато. Но не е време нито за лъжи, нито за любезности.

Време е младите – на години и по дух – да си върнем България. И най-после да започнем на чисто.

5 Replies to “Не е време за любезности и лъжи!”

  1. В немския език има едно понятие „Wunschdenken“- „Пожелателно мислене“. Така звучат заключителните думи на коментара ти.
    Дано повече те подкрепят в оптимизма ти.
    И дано не изпускаш из очи и съпротивителните сили като контрареакция, която е неизбежна. Това се случваше често в миналото или „изпускането из очи“ беше умишлено и калкулирано.

  2. Ееееееееееееее, тоя път сме на абсолютно еднакво мнение по всички въпроси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *