ЗА ДА НИ ВЯРВАТ И УВАЖАВАТ!

Сигурно сте забелязали, че цяла седмица ме нямаше във Фейсбук. Бях в карцера на Зуки, естествено. Докладван от тролове, разбира се. Русофилски, без съмнение. Заради виц за Александър Македонски и неговите потомци, които при определени условия стават гърци. Вицът, разбира се е , само повод. Доносите на нещастните тролчета – гонят норма, завалиите!?- без съмнение ще продължат. Както и бановете ми. Та докато съм онлайн, да ви кажа няколко важни неща.

Моят личен акаунт във Фейсбук и страницата във Фейсбук на моето авторско предаване ВИДИМО И НЕВИДИМО , както и други мои страници, от години са под постоянна атака от тролски организации, които масово ги рапортуват за „език на омразата“. Тези атаки се засилиха след 20 април 2020, когато заедно с бившите депутати от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, и с още четирима наши съмишленици, създадохме неформалния „Клуб Просперитет“, който с различни свои инициативи настояваше за прозрачност и отчетност на публичните разходи за „борба“ с коронавируса на третото правителство на ГЕРБ. И станаха неудържими от началото на тази година, когато напуснах журналистиката и започнах да говоря ЕДИНСТВЕНО за опасността от хибридните руски атаки срещу България. „Спусъкът“ за задействане на тролските легиони вече не е ГЕРБ или Covid-19. Вече е Русия.

Русия винаги е била „спусък“. От няколко месеца обаче, откакто напрежението между нея и НАТО неудържимо ескалира, се води „барабанен огън“ не само по нейните критици. Русия поставя под заплаха устоите на демократичния свят чрез намеса в избори и референдуми, всяване на недоверие, омраза и усещане за несигурност и непредсказуемост. Чрез държавно контролирани телевизии, интернет тролове, съмнителни „информирани източници“, Кремъл разпространява фалшива и подвеждаща информация, която дискредитира ЕС и НАТО, подронва подкрепата за легитимните правителства в нашия регион, деморализира местното население. Това е като използване на забранени химически оръжия. Особено когато освен руската пропаганда, вече и руската армия, е реална заплаха за сигурността ни. В предните й редици са политиците и анализаторите-петоколонници, които нашите предци кратко и ясно наричаха „рубладжии“. Но онлайн и офлайн медиите, страниците във Фейсбук, каналите в Ютуб, профилите в Туитър, и пр., които притоплят готови руски хибридки и разрушават атлантизма чрез манипулирани хаотични процеси, са легион. Най-успешните ги правят хора с претенции да са журналисти. ГООООЛЕМИ журналисти!

Всъщност са безмозъчни пропагандисти. Затова се обръщам към бившите си колеги. Недопустимо е български медии да подпомагат пропаганда, която смята нас и нашите съюзници за врагове. Нямам предвид само директна подкрепа, макар че най-масирано я оказват „обществените“ БНР и БНТ! Имам предвид и да не разпространяваме хибридни опорки, чиито търсен емоционален заряд ги превръща в „сочни“ новини. Рейтинг се прави и по друг начин. Нарича се честна журналистика.Обръщам се към вас с призив да дадем на обществото истински честно Слово! Да бъдем хора на дълга и високото нравствено съзнание, не на платените поръчки и моралния релативизъм. Ние сме денонощно в домовете и умовете на хората и не можем да си позволим да сме морално неутрални! Както всеки един от нас поотделно, така и гилдията като цяло. Стихията от лъжи и манипулации около нас изисква дружен отпор, за да бъде отслабена и победена. Това, освен всичко останало, е и въпрос на национално достойнство. Именно липсата му сред част от нас ражда онова раболепие, чиито медиен продукт е заблудата, че Русия е на крачка от победата над Запада, и че е достатъчно само да й предадем този натрапен ни Запад, за да сме сред победителите. Предлагам да не цитираме безкритично всяка дошла от Русия позиция или новина, само защото е от „официален източник“. Предлагам да разкъсаме порочния кръг на шепа самообявили се за „геополитици“ дежурни анализатори, които не са нищо повече от платени от Кремъл дезинформатори. Предлагам да не търсим винаги „друга гледна точка“, когато става дума за ценности, които би трябвало безалтернативно да споделяме, и ангажименти, които трябва безусловно да изпълняваме. Това можем да направим сами. Но ако честно служим на общество, ние можем и да искаме от името на обществото! Можем да поискаме от политиците да изработят стратегия срещу хибридните заплахи. Съдейки по дебата в парламента онзи ден, те не само нямат такава, но и не искат да имат. Не всички, разбира се, малкото изключения са в Демократична България – привърженици и са ми все стари приятели. Ще се опитам и чрез тях да призова другите политици да противодействат на хибрдните заплахи среще България не само чрез публичната дипломация – виждаме я каква (не) е! -, но и чрез всички институции, служби, отдели и агенции, чиято работа е да противодействат на чуждестранни информационни операции срещу националната ни сигурност. Сега те в най-добрия случай си клатят краката. В най-лошия работят за врага. Защото Русия от 2015 г. определя НАТО като враг. Ние сме в НАТО, следователно сме врагове. Като се разработят тези, на които това им е работата, най-после ще чуем и видим не само Волгин, Любенов, Кеворкян, Вацев, Карбовски, братя Чукови, Велизар Енчев и прочие „геополитици“, но и алтернативни на техните разкази и анализи. Основани на факти, не на кремълски опорки. Така се противодейства на пропаганада. Прочее, гледайте Контрапропаганда! На 3 февруари 2022 от 17 ч. по Тв+ и от 17,30 във Фейсбук и Ютуб ще ви кажа разни интересни неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *