ПОБЕДЕНИЯТ ПОБЕДИТЕЛ

„Българският партньор на Буш във войната с терора е бил свързан с мафията, твърдят следователи“. Под това заглавие преди 15 години авторитетното американско списание „Конгрешънъл куотърли“ публикува обширна разработка за софийския кмет Бойко Борисов. В статията, публикувана на 2 март 2007 във всекидневния електронен бюлетин „Вътрешна сигурност“, се казва още, че Борисов „е свързан с почти 30 неразкрити убийства“ в страната. Авторът Джеф Стейн – редактор по въпросите на националната сигурност, се позовава на „дебел 9 см. поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип с цел да оцени риска в България“ и приключен преди 18 месеца.

Следва най-съществената част от статията, само заради която Борисов би трябвало дълго да лежи.

„Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора, е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна банка. Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов, популярен бивш вътрешен министър (в действителност той бе главен секретар на МВР – бел.ред.) и канещ се сега да вземе българското президентство, е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на Буш в борбата с тероризма и слагаща Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери.

Борисов, бивш телохранител на последния комунистически диктатор и на един от наследниците му след края на комунизма, бе назначен през 2001г. за главен секретар на МВР и миналата година претендираше за главна роля в откриването на офиса на ФБР в София. Карате фанатик – преди той е бил треньор на българския национален отбор – чийто отличителен белег е черното кожено палто, Борисов беше още и важен играч в миналогодишната сделка с българската администрация за разполагане на американски военновъздушни, вонноморски и сухопътни сили в България, една потенциална площадка за атака срещу Иран, разположен на 800 мили на изток отвъд Черно море.

Борисов, който обича да го сравняват с Арнолд Шварценегер, напусна миналата година вътрешното министерство, за да стане много популярен и влиятелен кмет на София и няма съмнение, че маневрира с цел да поеме контрола над правителството на изборите през 2009г. Но според дебелото 3 инча поверително досие, съставено от екип от бивши високопоставени служители на американскте органи на реда попоръчка на швейцарска банка, Борисов също е смятан за „бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България“.
Докладът отпреди 18 месеца ни бе предоставен под условие да не се посочват името на банката и хората от разследващия екип.

През 2001-2005г. по време на четиригодишния си мандат във вътрешното министерство Борисов е използвал своите правомощия да се бори с корупцията във властта с цел да помогне на съратниците си мафиоти да ликвидират конкуренти в подземния свят. „След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на вътрешното министерство през 2001г…. имаше голям брой убийства и мафиотски разстрели на личности, свързани с престъпните групировки в България“, посочва докладът.

„Нито едно от тези убийства не е разкрито. Много разследвания, за които се съобщава, че са ръководени от Борисов, бяха прикючени без заключение или обяснение“, продължава текстът.

Докладът е изпъстрен с подробности за връзките на ИПОН – частната  охранителна фирма на Борисов, и вероятните й близки връзки с престъпната групировка СИК. „Борисов има документирана история на бизнес връзки с личности, за които се смята, че са високопоставените ръководители на организираната престъпност в България“, казва докладът, който включва подробни портрети на престъпните му партньори и на 28-те неразкрити „убийства“ под негов надзор. 

„По време на управлението на Борисов като най-високопоставен шеф на органите на реда само обикновени, незначителни мафиоти,бяха изправени пред правосъдието, докато неговите бивши бизнес партньори процъфтяваха, а техните предполагаеми конкуренти бяха системно избивани„, твърди докладът, като цитира публикации в българските медии. Банковото разследване заключава, че предполагаемите връзки на Борисов с мафията трябва да предизвикат „изключителна предпазливост от страна на американските органи на реда, отговарящи за връзките с България и размяната на информация между агенциите“.

Проверяващите от Европейския съюз са стигнали до сходни заключения, но цитират пет пъти по-голям брой на убийствата в мафиотски стил в сравнение с частния швейцарски доклад.


През май 2006г. комисарят по разширяването Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че има „много малко разследвания и присъди“ срещу престъпните банди в България.

От 2000г. насам има над 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, и нито една присъда“, заключават проверяващите от ЕС.

Осем месеца по-късно високопоставени български полицейски служители свикаха пресконференция, за да обявят, че е ликвидиран трафикът на хероин, който бил основен източник на насилието и корупцията.

„България вече не е използвана като основен канал за трафик на наркотици, заяви ръководителят на националната служба за борба с организираната престъпност“, съобщава на 6 февруари 2007 г. агенция Novinite.com, без да посочи кой точно от тримата висши полицаи на пресконференцията е произнесъл тези думи.

Българското посолство във Вашингтон предаде двата подрпобни списъка с въпросите ни на кабинета на кмета Борисов в София, но той не отговори.

Клаус Янсен, експерт, изпратен от ЕС за оценка на българския напредък, каза, че се е сблъскал с нагласа в стил „целуни ме отзад“, когато се е опитал да бъде по-настойчив пред властите какво правят с реформите. „Те си мислят, че така или иначе ще влязат в ЕС„, каза Янсен пред „Файненшъл таймс“. „Няма позитивен натиск, който можете да приложите върху тях.“

И наистина, България бе приета в ЕС през януари. През 2004г. тя влезе в НАТО и изпрати 400 войници в Ирак.

Според някои съобщения от миналата година България е приютила един от тайните центрове на ЦРУ за задържане на терористи и сега специалисти обясняват, че би трябвало Борисов директно да е бил част от този процес, но правителството в София отхвърли публикациите.

„Най-популярният политик в България“, както се твърди, Борисов неотдавна основа нова дясна популистка партия и с одобрение от 80% е предпочитан за бъдещ премиер.
„Едно нещо е сигурно…“, писа анализатор в България по повод политическия пейзаж в страната. „Борисов е и ще бъде „Силният“.

Е, беше. Вчерашното утре вече е днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *