ДОКАТО ИМА ПРОПАГАНДА, ЩЕ ИМА ВОЙНА

Диктаторските режими вече не оцеляват само чрез война. Оцеляват най-вече чрез пропаганда. Ще отида и по-далеч: в съвременния свят има война, за да има пропаганда, а няма пропаганда, защото се води война.

Хибридната война е ново име на добрата стара пропаганда. Нейна цел е да насади политическа митология, като пренапише историята.

Това е невъзможно без послушни медии. Послушните медии са политически, а не журналистически продукт. Те разпространяват масово не информация. Разпространяват вяра.

Родната „журналистика“ се превърна в масово разпространявана вяра. Превърна се в целенасочено въздействие на съзнанието и подсъзнанието, чиято основна цел е формиране на светоглед, съответстващ на интересите на въздействащата страна. А въздействащата страна е Русия.

Путин успя да изгради телецентрична държава, в която всички обществени институции – от църквата до армията – бяха подменени със съответната телевизионна картинка. Но той до голяма степен наследи послушните медии от предшествениците си. Борисов направи същото. От кого ли видя?

Българската пропаганда е руска пропаганда. Външните хибридчици имат вътрешни помагачи. Тяхната подривна роля е особено вредна, защото не само отричат, че са хибридчици, но и че се упражнява хибридно въздействие срещу собствената им държава изобщо. Ако това продължи твърде дълго, както в България, нападнатата държава вече не може да се защити. Справка: т.нар. „обществени медии“ и бутафорният им регулаторен орган СЕМ.

Една пропаганда обаче е безсмислена, ако няма кой да й вярва. Според мен вярващите са четири вида:

  • носталгиците по комунизма;
  • любителите на конспиративни теории;
  • убедените, че „всички са маскари“;
  • търсачите на „алтернативни гледни точки“.

Първите три групи са безнадеждно загубени за истината. Лъжите на хибридната пропаганда обаче могат и трябва да бъдат разобличени пред четвъртата група. Тя е съставена предимно от млади хора без достатъчно жизнен опит, но с искрен стремеж към свобода и справедливост. Този естествен стремеж ги води до странни заключения като например, че войната е прагматичен начин да се защитава национален интерес.

С младите трябва да се работи, защото времето е тяхно. И те трябва да спечелят войната срещу враждебната хибридна пропаганда, за да живеят в по-нормален свят.

Но ние, по-зрелите, трябва да им помогнем. Време е разпространяването на информация, излагаща на опасност фундаментални интереси на нацията, да бъде криминализирано. Време е да бъде изграден държавен център за противодействие на хибридните атаки. Това трябва да стане в координация с министъра на отбраната, директора на Националната разузнавателна служба, СЕМ, КРС, БНТ, БНР, БТА и каквито други трябва отдели и агенции.

Създаването на подобен център е от първостепенна важност за националната ни сигурност.

Иначе направо да сменим зеленото в трибагреника със синьо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *