ВЕЛИК МАРШАЛ, ВЕЛИК КРАДЕЦ

В налалото на април 2022 г. телеграм каналът “Беларуски гаюн” публикува тричасов запис от охранителна камера на беларуската куриерска компания CDEK в град Мазир (Беларус). На записа се виждаха откраднати от украинците вещи, които руските войници изпращат до родните си места. Само за 3 часа те експедираха 2 тона имущество. Рекордьорът-мародер Евгений Евгениевич Коваленко изпрати 450 кг. инструменти, музикални тонколони, маса, палатка и др. до родния си град Рубцовск в Алтайска област.

Но руската мародерска традиция е много, много дълга. Фантазията на тези кокошкари е твърде бедна, за да си представи какво са крали командирите на Червената армия от разгромена Германия.

Най-фрапиращ е случаят на легендарния маршал Георгий Жуков, хвърлял войските в безсмислени челни атаки с многобройни жертви. Той е автор на циничния цитат: „Бабы опять нарожают“ („Жените пак ще народят“), когато го упреквали, че не му е жал за загиналите войници.

Има куп сведения за златния батальон на маршала, който се занимавал с мародерство. Публична тайна още по онова време било, че покорителят на Берлин се връща от Германия “военни трофеи”, натоварени в седем жп вагона.

Смята се, че Жуков е изнесъл от Германия не само мебели, произведения на изкуството и скъпоценности, но и огромен брой луксозни автомобили. Сред тях е брониран Mercedes-Benz 770, спортен Horch 853 с каросерия на Ердман и Роси и Horch 951 с голям персонализиран корпус – като подарък за най-голямата му дъщеря. Колите са прибрани от Жуков, независимо, че в Москва той вече си има собствен автопарк, в който е и подаръкът от Йосиф Сталин – Packard 180 от 1940 г.

Колите на Жуков се пазели в София. Ето какво обаче е съхранявал защитникът на Ленинград, Сталинград и Москва и завоевател на Берлин в московската си дача.

Строго секретно
Министерски съвет на СССР
Другарят Сталин I.V.
В нощта на 8 срещу 9 януари т.г. бе извършено тайно претърсване в дачата на Жуков, намираща се в село Рубльово близо до Москва.
В резултат на търсенето беше установено, че две стаи на дачата са превърнати в склад, където се съхраняват огромно количество различни стоки и ценности.
Например:

 • вълнени платове, коприна, брокат, кадифе и други материали – общо над 4000 метра;
  кожи – самур, маймуна, лисица, тюлен, каракули – общо 323 кожи;
 • шевро от най-високо качество – 35 кожи;
 • скъпи килими и гоблени с големи размери, изнесени от Потсдам и други дворци и къщи в Германия – общо 44 бр., част от които са разпръснати и окачени из стаите, а останалите са в склада. Особено забележителен е големият размер на килима, положен в една от стаите на дачата
 • ценни картини на класическа живопис с големи размери в художествени рамки – общо 55 броя, окачени из стаите на дачата и частично съхранявани в склад;
 • скъпи комплекти сервизи и прибори за чай (порцелан с художествена декорация, кристал) – 7 големи кутии;
 • сребърни прибори и комплекти за чай – 2 кутии;
 • акордеони с богата художествена украса – 8 бр.;
 • уникални ловни пушки от Goland-Goland и други – 20 бр.
 • Това имущество се съхранява в 51 сандъка и куфара и се намира в насипно състояние.
  Освен това във всички стаи на дачата, на прозорците, на маси и нощни шкафчета в големи количества са поставени бронзови и порцеланови вази и фигурки художествена изработка, както и всякакви дрънкулки от чужд произход.
  Забележително е изявлението на работниците, извършили обиска, че дачата на Жуков по същество е антикварен магазин или музей. Вътре са окачени различни скъпи картини, и те са толкова много, че четири картини висят дори в кухнята. В спалнята на Жуков над леглото виси огромна картина на две голи жени. Има толкова ценни картини, които трябва да бъдат прехвърлени в държавния фонд и да бъдат в музея.
  Над две дузини големи килими покриват подовете на почти всички стаи.
  Цялото обзавеждане – от мебели, килими, посуда, орнаменти, до завеси за прозорци, е чуждо, предимно немско. В дачата буквално няма нито едно нещо от съветски произход, с изключение на пътеките, които лежат на входа на дачата.
  В дачата няма нито една съветска книга, но има голям брой книги в красиви златни подвързии в библиотеки, изключително на немски език.
  Влизайки в къщата, е трудно да си представите, че сте близо до Москва, а не в Германия.
  В края на претърсването намерените кожи, платове, килими, гоблени, кожи и други неща са натрупани в една стая, заключени с ключ, а на вратата е поставена охрана.
  Група оперативни служители на Министерството на държавната сигурност на СССР е изпратена в Одеса, за да извърши неофициален обиск в апартамента на Жуков. Ще ви докладвам за резултатите от тази операция.
  Що се отнася до куфара с бижута, които не бяха намерени в московския апартамент на Жуков, както свидетелства арестуваният Семочкин, по време на проверката се оказа, че съпругата на Жуков държи този куфар през цялото време при себе си и го носи със себе си, когато пътува.
  Днес, когато Жуков и съпругата му пристигнаха от Одеса в Москва, посоченият куфар отново се появи в апартамента му, където се намира в момента.
  Очевидно човек трябва директно да поиска от Жуков този куфар с бижута.
  10 януари 1948г.
 • Виктор Абакумов, министър на държавната сигурност

Жуков се „извинява“: „Не трябваше да събирам този безполезен боклук и да го слагам в някакви складове, смятайки, че никой вече не се нуждае от него. Кълна се като болшевик, че след това ще избягвам такива грешки и глупости. Със сигурност все още и изцяло служа на родината, партията и Великия другар Сталин“. Той остава в Свердловск до 1953 г., когато умира Сталин. После става заместник-министър на отбраната и арестува Лаврентий Берия с помощта на въоръжени войници. „Дойдох отзад, извиках „Стани! Арестуван си“ и завързах ръцете му, докато ги беше вдигнал“, спомня си Жуков в своите мемоари. От 1955 до 1957 Жуков е министър на отбраната. През 1957 Хрушчов го принуждава да се пенсионира.

Какво ли му крадат на Путин?

One Reply to “ВЕЛИК МАРШАЛ, ВЕЛИК КРАДЕЦ”

 1. Жеуков жертва хиляди млади войници при битката за Берлин. Съвсем излишни жертви, защото падането на града е бил неминуем, оставали са към 500 метра до бункера в който е бил Хитлер. Но за амбицията на Жуков която е била руските части да влезнат първи, и първи да развеят знамето на СССР , бройката на убитите в последните часове на Берлин е около 3000 и то. много млади руски момчета. Напълно напразно изгубен живот ! Фразата на Жуков, че майките ще родят още деца се отнася точно за този момент от войната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *