МАРКС СЛЕД МАРКСИЗМИТЕ

На 5 май 1818 г. е роден Карл Маркс. 204 години по-късно вече не се питаме какъв призрак броди из Европа, а дали и какво остана от Маркс след марксизмите през последните два века. Отговорът е – нищо.

Приживе Маркс е почти неизвестен. Хората нито одобряват, нито критикуват трудовете му. През 1883 Бьом Баверк разбива икономическата му теория, но марксисткото философско учение добива популярност дотолкова, доколкото хората се запознават с някои от термините и лозунгите му и ги използват, макар и по доста по-различен начин от самия Маркс. Сигурно сте чували крилата фраза на Рейгън: „Кого наричате комунист? Това е човек, който чете Маркс и Ленин. А кого наричате антикомунист? Това е човек, който разбира Маркс и Ленин”.

В първите години на социализма някои негови критици обвиняват социалистите в непознаване на човешката природа. За да подчини живота си на чужд план, човек трябва да се лиши от човешката си същност. На това възражение социалистите отговарят: “Ако човешката природа е несъвместима със социализма, трябва да променим човешката природа.”

Слава Богу, не успяха да я променят за 200 години. Но оставиха след себе си 100 милиона трупа.

Освен тях марксизмът остави, при това в прекалено много хора, твърдото, но напълно безпочвено убеждение, че ресурсите в природата са неизчерпаеми и на разположение на всички по всяко време, и че в комунистическото общество трудът ще се превърне „от бреме в удоволствие”, дори ще стане „главната потребност на живота”. Независимо колко живота отне и колко икономики срина, комунизмът не успя да докаже подобна глупост.

На комунистите това, разбира се, не им пречи. Те не могат да бъдат убедени, че грешат, с рационални аргументи. Вярата им в собствената правота е толкова ирационална, че горчивият опит на човечеството им минава покрай ушите. Затова да им кажа – защото едва ли знаят!, че формулирайки диалектическия материализъм, Маркс стъпва върху фалангистките утопии на един френски социалист – Шарл Фурие. Съвременниците му открито наричат Фурие „глупак“, не само защото настоява, че фалангите ще са толкова успешни, че за няколко месеца целият свят ще бъде убеден в ползата и необходимостта от тях, но и  защото е уверен, че при социализма „океанът вместо от солена вода, ще бъде от лимонада”. 

Ми да идат да си напълнят шишетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *